Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ)

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ιδρύθηκε το 2000, είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και βρίσκεται μέσα στη λίστα με τους TOP-25 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της Ε.Ε. στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Νομική Μορφή

Το ΕΚΕΤΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ερευνητικές Περιοχές

Το ΕΚΕΤΑ έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως: Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας, Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία καθώς επίσης και σε διάφορες διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω.

Ινστιτούτα

Στη σημερινή του μορφή το Κέντρο περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε (5) ινστιτούτα:

  1. Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ): Βιώσιμη και Καθαρή Ενέργεια, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Χημικές και Βιοχημικές Διαδικασίες, Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά
  2. Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ): Πληροφορική, Τηλεματική και Τηλεπικοινωνίες
  3. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ): Βιώσιμη Κινητικότητα και Συνδυασμένες Μεταφορές
  4. Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ): Αγροβιοτεχνολογία, Μεταφραστική Ιατρική Έρευνα, Πληροφορική Βιοδεδομένων Μεγάλης Κλίμακας
  5. Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ):  Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία, Βιοιατρική, Κινησιολογία Δραστηριότητα

 

  • Στο ΕΚΕΤΑ σήμερα εργάζονται περισσότερα από 700 άτομα στην πλειοψηφία τους επιστήμονες.
  • Το ΕΚΕΤΑ έχει λάβει πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις όπως το European Descartes Prize, European Research Council (ERC) Advanced Grant, Microsoft International Contest Prize, the Trading Agents Competition Award και πολλά άλλα ενώ κατατάσσεται στα 20 πρώτα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα με βάση την υψηλή συμμετοχή του στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7).
  • Το ΕΚΕΤΑ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 1.200 ερευνητικά έργα (με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 450 Μ€ και με περισσότερες από 1.100 διεθνείς συνεργασίες) χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού (Ευρώπη, Ασία και Αμερική) και το Ελληνικό δημόσιο μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • Τα ερευνητικά αποτελέσματα του ΕΚΕΤΑ (περισσότερα από 260 άρθρα/έτος) έχουν σημαντική διεθνή επιστημονική απήχηση (περισσότερες από 5.700 ετεροαναφορές/έτος)
  • Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 4 εταιρειών τεχνοβλαστών - spin offs.
  • Το ΕΚΕΤΑ είναι ο πρώτος ελληνικός ερευνητικός φορέας που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. (2012) ότι σέβεται τις αρχές της "Χάρτας του Ερευνητή και του Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών".

Το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΕΑΝΟΣΥΣ) αποτελεί βασικό εργαστήριο του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της μοντελοποίησης, σχεδιασμού, προηγμένου ελέγχου και βελτιστοποίησης πολύπλοκων συστημάτων χημικών και ενεργειακών
διεργασιών. Οι κύριοι στόχοι του εργαστηρίου περιλαμβάνουν:

  • Σχεδιασμό και κατασκευή πολύπλοκων συστημάτων διεργασιών.
  • Προηγμένα συστήματα παραγωγής/αποθήκευσης ενέργειας και καθαρών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές
  • Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα υλικών και συστημάτων ηλεκτροχημικών διεργασιών (κυψέλες καυσίμου, ηλεκτρόλυσης, μπαταρίες ιόντων λιθίου)

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας του ΕΑΝΟΣΥΣ που συμμετέχει στο CO2 TO FUELS επικεντρώνονται στον τομέα των ηλεκτροχημικών διεργασιών και συγκεκριμένα στις τεχνολογίες Κυψελών Καυσίμου (PEM και SOFC) και διατάξεων Ηλεκτρόλυσης (PEM και SOEC). Διαθέτει επίσης σημαντική εμπειρία στην μελέτη της αξιοποίησης του φαινομένου της Ηλεκτροχημικής Ενίσχυσης. Η έρευνα που διεξάγεται περιλαμβάνει (i) την ανάπτυξη πολύ-λειτουργικών υλικών/ηλεκτροκαταλυτών/διατάξεων, (ii) τον λεπτομερειακό φυσικοχημικό χαρακτηρισμό (δομή, μορφολογία, στοιχειακή ανάλυση, επιφανειακή ανάλυση), (iii) τον προηγμένο ηλεκτροχημικό χαρακτηρισμό (βολταμετρία, φασματοσκοπία εμπέδησης, μετρήσεις αγωγιμότητας, ποτενσιομετρία στερεού ηλεκτρολύτη) και (iv) την ανάπτυξη και αξιολόγηση διατάξεων και συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρόλυσης. Από το 2007, η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές στον τομέα των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας για διαστημικές εφαρμογές, και ειδικότερα διατάξεις αναγεννούμενων κυψελών καυσίμου και μπαταριών ιόντων λιθίου, στα πλαίσια διαρκούς έρευνας για τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

 

 

Διεύθυνση

ΕΚΕΤΑ
6ο χλμ. οδού Χαριλάου-Θέρμης
57001 Θεσσαλονίκη
Greece

Images